torstai 19. tammikuuta 2006

Lisäapua uuteen avustuskohteeseen

19.01.2006 Sri Lanka


Hetteikköperheet

Tämä päivä oli monivuotisen kohteemme, hetteikköperheiden tilanteen katsastaminen. Kaikilla 5 perheellä oli nyt kelpoisat talot. Sähköä pyydettiin yms. Koetimme perustella, että nyt kohteemme ovat muualla ja vähän kerrallaan. Yksi äiti pyysi miehensä hautajaisiin rahaa ruokaan. Lista alkoi 100 kg:lla perunoita, 50kg sipuleita jne. jne. Koko kylä näet syö hautajaisissa. Aika tiukkaa teki selvittää taas perusteita. Eräs mukanaolijoista totesikin (hyvä, että vain minä kuulin) että pääpaino on elävien avustamisessa. Ei hän pahaa sillä tarkoittanut. Meidän lailla vain kauhisteli köyhän perheen satsausta. Mutta sellainen on tapa täällä.


Surullinen talo

Menin edeltä kotiin kun alkoi huimata. Marja tuli perässä ja kertoi pysähtyneensä Anandan pyynnöstä matkan varren talossa.(Ananda puhui tästä meille jo viime talvena, mutta emme vain jaksaneet ja ehtineet pysähtyä). Marja - meidän tuntosarvemme - kertoi, että nyt on niin kova paikka, ettei tästä selviä muuta kuin auttamalla. Ja äkkiä.


Sairaalareissu

Perheen äiti on alaraajoistaan halvaantunut. Perheen isä, joka kantaa (raahaa) vaimoaan aamulla ovensuuhun ja illalla pois, on itsekin sairas. Jalat täynnä paiseita ja osa jaloista mustunut. Kuolioko tulossa? Perheellä on 4-5-vuotias lapsi, joka apaattisen surullisena vain tuijottaa. Ja niin jälleen (monennenko kerran pyörsimme päätöksemme) ja otimme perheen kohteeksemme. Soitimme Galleen yhdyshenkilöllemme (sanomme pikkumieheksi - on positiivisesti arvioiden lobbari, eli hoitaa asioita eri viranomaisten kanssa) Hän tilasi saman tien yksityissairaalaan ajan (valtion sairaalaan on pitkät jonot).


Colombon vaalea enkeli

Tänään vieraaksemme saapui Colombosta sairaanhoitajaystävämme Pirjo ystävättärensä kanssa. Heillä on käytössään vani - eli Hiace tila-auto. Pirjo kertoi, että jos tarvitsemme sitä johonkin, se on käytettävissä. Ja tarvitsimmehan me. Illan suussa Pirjo, Marja ja Ananda lähtivät hakemaan koko perhettä. Yksityissairaalaan oli sovittu aika klo 18.00

Jäin kotiin kun edellisenä iltana oli vähän kuumetta. Hiukan huilia välillä. Nyt sitten hakuseen varakas kummiperhe tai -yritys tälle projektille. Koko perhe tarvitsee lääkärin ja sairaalan apua todennäköisesti pitkään. Heidän kotinsa katto on myös romahtamassa. Et tällai tänään.


Stockka laajentaa taas

Kävin Gallen kävijöitä odotellessani mopollani ostamassa suureen himooni pienen pussin happamia viinirypäleitä. Ostan aina happamia viinirypäleitä. Marja ei syö happamia Tulomatkalla pysähdyin kylämme Stockalla. Putiikki menee tuotevalikoimassaan Suomen serkkunsa ohi. Heillä on jo lääkeosastonsakin. Ostin nimittäin yhden folioon pakatun purukumin. Avatessani huomasinkin, että sisällä oli pilleri. Tarkemmin käärettä tutkittuani löysin sanan Panadol.

Palautin takaisin ja ostin tilalle Lux-saippuan.(monennenko kerran? kyllä saippuaa aina tarvitaan) se maksoi 25 rupiaa eli 2 ?. Annoin 50 rupiaa kun kääreessä oli niin kaunis tytön kuva. Kysyin kauppiattarelta, että onko se hänen kuvansa. Olikohan ajattelemattomasti sanottu? Mitähän miehensä sanoo, kun rouva tulee kotiin töistä naama leviänä? Mutta onhan hänellä puodissaan vihannesosastolla Lime-hedelmiä Niillä minäkin poistan tarvittaessa virneen naamaltani.

Sain Pirjolta nipun Suomen Kuvalehtiä ja olen taas tovin nirvanassa. Illalla on kanelipuilla lämmitetty savusauna odottamassa vieraitamme ja meitä. Suomessa on kuulema 32 miinusta. Täällä saman verran plussaa. Säälikää nyt meitä !

Tuus



Pentti-Oskari


PS.
Meidän porukkamme on joukolla Matkamessuilla osastollaan.
Höyrylaiva Ukkopekka ja Herrankukkaro.
Jos kävelette ohi, kertokaa meiltä terveisiä.
Ja käykää Sri Lankan osastolla.
Sri = vapaa
Lanka = saari
Siri = kaunis.
Lassana = kaunis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti